top of page

Til alle dere surdeigsbakere (og andre melinteresserte...)

Oppdatert: 6. apr. 2021

Butikksjefen har nå bestilt et større utvalg med mel! Nå har det kommet 7 nyheter i hyllene. For å bake surdeig, bør man ha litt god tid, og i det siste året er det mange som har hatt akkurat det. Dersom du har hjemmekontor, passer det supert å bake surdeigsbrød!

Litt info om meltypene:

Urkorn: Er en samlebetegnelse på de eldste kornsortene. Spelt, emmer, landhvete og svedjerug, er alle urkorn.

Emmer: Emmer er en kornsort i hvetefamilien. Deigen er fin å bake med, men bruker du mye emmer i deigen, vil du sannsynlig oppleve at det ikke hever så godt. Emmer har bløtere gluten enn spelt. Kornet har en kraftigere, mer nøtteaktig smak sammenliknet med spelt. Blander man emmer og spelt, får man en god deig med gode bakeegenskaper, og et brød med en nøtteaktig aroma. Et stekt brød vil ofte få en mørk fin farge.

Landhvete: Har mere smak enn vanlig hvetemel. Skorpene blir også mørkere og kraftigere. Sammalt landhvete kan minne om smaken av kli. Å blande siktet og sammalt landhvete, gir en god smak på brødet. Glutennettverket er mykere enn vanlig hvetemel, og derfor kan det by på noen vanskeligheter i bakeprosessen. Men det brødet taper i volum, veier det opp i smak!

Svedjerug: Egner seg godt til brødbaking. Man kan bake et brød med bare svedjerug, men det kan nok være lurt å blande det med andre typer mel. 20% rug, er akkurat nok til at rugsmaken kommer gjennom. Melet har mye smak, og en høy andel kostfibre. Deiger med mye rug blir klissete, så ha litt mel klart på benken. Det er også en fordel å bruke litt mere vann, fordi rug suger til seg mer vann enn annet mel. Rug og surdeig hører sammen. Med surdeig vil du få luftigere og lettere bakverk.

Spelt: Spelt har stort sett gode bakeregenskaper, og har en mykere gluten enn vanlig hvetemel. Dette gir en saftig og åpen krumme. (teksturen inni brødet). Spelt er et urkorn som har opphav fra enkorn og emmer. Glutenet er mildt, og derfor tåler noen dette melet bedre. Er bra å bake både brød, pizza, vafler mm. med spelt.


Kilder:

Info på melposene til Økologisk spesialkorn

"Surdeig" Casper Andrè Lugg og Martin Ivar Hveem Fjeld

355 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page